Er komt dit jaar geen algeheel vuurwerkverbod in Zuidplas tijdens oud en nieuw. Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester Han Weber na vragen van NEZ.

Al zo’n vijftien gemeenten zijn inmiddels overgegaan tot een algeheel vuurwerkverbod om overlast tijdens oud en nieuw te verminderen. Vorig jaar was er een landelijk vuurwerkverbod van kracht vanwege de coronalockdown. NEZ wilde afgelopen week in de gemeenteraad weten wanneer de discussie in Zuidplas zou losbarsten.

Fractievoorzitter Paul van Drenth gaf aan dat er nu al regelmatig vuurwerkoverlast is in de wijk Dorrestein in Nieuwerkerk. “Wij achten het bijzonder triest dat een sukkel (…) verschillende nachten achtereen een deel van Nieuwerkerk wakker maakte en hield met zwaar vuurwerk. Dat nota bene in een omgeving waar Oekraïense vluchtelingen uit oorlogsgebied verblijven.”

Volgens de burgemeester gaat het om knalvuurwerk en heeft een verbod geen zin. “Dat knalvuurwerk is al verboden.” Het verbod handhaven is volgens de burgemeester lastig. Hij is geen voorstander van een algeheel verbod. “Dat zou dan alleen maar om siervuurwerk gaan.”

In Zuidplas was er vorig jaar voor vele duizenden euro’s aan vuurwerkschade.

bron: Hart van Holland