Misschien heb je het wel eens ervaren. Je focust precies op wat je niet wilt en ondanks dat gaat het toch gebeuren.
Je wilt bijvoorbeeld geen koffie knoeien op je nieuwe broek en net gebeurt dat dus wel of je wilt niet in de stress schieten voor een belangrijk examen en alhoewel je het je zo had voorgenomen schiet je toch in de stress.
Je bent zo bang om de snelweg op te rijden maar dit keer neem je je voor niet meer bang te zijn en toch lukt het niet en slaat de angst weer toe. En ja, dat heb jij nu altijd … zucht ….

Er zijn voorbeelden te over van mensen die zich voornemen iets niet meer te doen maar steeds weer de fout in gaan. Bijvoorbeeld stoppen met roken of teveel slechte eetgewoonten. Hoe komt dat nou eigenlijk?
Ons brein kan het woordje “niet” niet goed onthouden en schrapt dat negatieve woord “niet” en “nee” dan ook uit ons brein. Blijft er van de zin: “Ik wil niet zakken voor mijn rijexamen” over: “Ik wil zakken voor mijn rijexamen” en das nu net wat je niet wilt. Kortom, je bereid hiermee je eigen mislukking voor. Het wordt een “self fulfilling prophecy” ofwel: als jij er op focust dan gebeurt het juist en zeg je daarna ook nog eens: “Zie je nu wel? Ik wist dat het fout zou gaan, want dat is altijd zo. Dat heb ik nu altijd” en ja … dat heb jij nu altijd. Dat klopt.
De vraag is wat er dan mis gaat.

Het is simpeler dan je denkt. Focus op wat je wilt en niet op wat je niet wilt. In het artikel over stress schreef ik dat ook al en daar ga ik er wat dieper op in. Zolang jij je blijft focussen op alles wat fout gaat en niet fout mag gaan blijf je in een negatieve spiraal zitten waarin inderdaad vele dingen fout gaan.
Focus dus op wat je wilt. “Ik wil slagen voor mijn rijexamen” of “Ik wil mijn opleiding succesvol af kunnen ronden” of “Ik wil wat meer tijd voor mijzelf”. Dan formuleer je niet alleen positiever, maar ben je ook effectiever in wat je doet.
Het voelt ook stukken beter dan steeds bezig te zijn met dingen die je niet wilt of fout gaan. Dat is slecht voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Ga niet uit van een mislukking of angst. Just do it! Je kunt het vast!

Uitspraak Pippie Langkous:
“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.”

Terug naar de titel van dit artikel. En ja, het is een beetje prikkelend want praten over je problemen kan in sommige gevallen wel goed zijn omdat je het dan “kwijt” bent. En een analyse van problemen is ook een goede manier om verder te komen. Maar meestal verzanden mensen in het uitsluitend benoemen ervan en het gaat  er nu om dat je niet focust op je problemen.
Als jij je gaat focussen op je problemen worden ze groter en kom je niet verder. Het is allemaal heel erg vervelend voor je, maar zolang jij je gedrag niet verandert zal er niks veranderen en blijft alles zoals het is.
Focus dus op wat je wilt. Dat voelt ook veel positiever voor jezelf.
Een aantal tips om je wat te helpen:

  • Bewegen. Door te bewegen ontspan je niet alleen en maak je niet alleen je hoofd leeg, maar worden ook je hersenen voorzien van nieuwe brandstof en kun je beter nadenken.
  • Dump zo snel mogelijk alle negatieve mensen uit je leven. Liefst vandaag nog.
    Alle mopperaars, klagers, schreeuwers, complotdenkers, etc die  jou zoveel energie kosten met hun verhalen en waar jij feitelijk zelf niets aan hebt. Loop ervan weg en zoek naar positieve mensen die jou energie geven!
    Een goede vriend of vriendin is iemand waar jij zelf ook iets aan hebt en dat komt niet van één kant.
  • Blijf steeds voor ogen houden wat jij wilt en welke manieren er zijn om die doelen te bereiken.
  • Slaap voldoende. Je hebt 6-8 uur slaap nodig.

Als laatste een kort verhaaltje om over na te denken.
Je kunt de stadsbus instappen en lekker achterin de bus gaan zitten. Oortjes in, muziekje aan en heerlijk achter het glas in de halve slaapstand genieten van het uitzicht en dromen over wat je die verdere dag zult gaan doen. De muziek sust je heerlijk in slaap en de bus rijdt vanzelf. Heerlijk toch?
Maar ga niet zeuren als de bus stopt op plaatsen waar jij dat niet wilt of ergens heen gaat waar jij niet wilt zijn. Dan heb je pecht. Jij hebt gekozen om passagier te zijn in deze bus.
Als jij dat niet wilt moet je ervoor kiezen achter het stuur plaats te nemen. Helaas moet je dan wel aan het werk. Maar dan bepaal jij de snelheid van de bus en de plaatsen waar deze stopt. Jij mag het dan allemaal zelf bepalen. Je kunt overal naar toe. Hoe gaaf is dat dan?
Kies jij ervoor achterin de bus te zitten of zit je achter het stuur.

Mocht er iets mis gaan in je leven, geef dan niet de schuld aan de chauffeur van de bus. Ga zelf achter het stuur zitten!
Dan heb jij zelf de regie en kan je overal komen waar je maar wilt.
Dank voor het lezen …

Loop je ergens tegenaan? Laat het ons gerust weten.

Heel veel succes!

Olaf Boezelijn