Eigenlijk sluit dit stuk aan op het stuk over de bedreigde dragqueens (nog niet online gezet – volgt binnenkort!), maar ik kon het niet laten over “normaal zijn” een stukje te schrijven.
Het uitsluiten op basis van allerlei goederen was aan de orde van de dag. Roken was ook zoiets. Als je echt tot de harde en serieuze kern wilde horen, dan rookte je mee. Dit is niet iets van vroeger, maar van alle tijden. Ook nu speelt dat op school. Met kleding, de laatste IPhone, de laatste gadgets en het zeer populaire vaperen. Dat doe je met een nepsigaret die ongeveer even slecht is als de gewone sigaret.
Het je willen onderscheiden en er tegelijkertijd bij horen is van alle tijden. Of we nu naar 1960 kijken of naar 2023. Feitelijk is er niets veranderd. Dat willen onderscheiden en tegelijkertijd erbij willen horen lijkt zo tegenstrijdig, maar is het eigenlijk niet. Het geeft aan dat we onszelf als mens uniek vinden en op zoek gaan naar mensen die op ons lijken. Dezelfde ideeën hebben. Dezelfde waarden. Ook dat is nog altijd zo.
In mijn jeugd was het op een gegeven moment zo dat we wel merkkleding wilden dragen, maar wel op onze eigen manier. Zo hadden we shirts van LaCoste (die groene krokodil) waarvan we het label los maakte en dan omgekeerd weer op het shirt bevestigde.
In de muziek hadden we b.v. RunDMC die wel Adidas schoenen droegen, maar de veters los lieten. Op een gegeven moment ging iedereen dat doen. Kortom: we lieten ons door merken niets opleggen, maar bepaalde zelf wel hoe we kleding wilde dragen.
En ook dat zie je nog steeds terug in gedrag van jongeren. Er is feitelijk zo weinig veranderd.
We worden door het thuisfront steeds meer behandeld als tere poppetjes om wie het allemaal draait. Zo kweken we narcisten. Kinderen die denken dat de wereld om hen draait. Dat gaat weer allerlei problemen geven met relaties in de toekomst.
Als je kijkt naar andere culturen zie je dat men er daar anders mee om gaat. Denk eens aan landen met heel veel inwoners of landen waar hele families bij elkaar in één huis wonen. Daar gaat het veel minder om het individuele belang, maar veel meer om het groepsbelang.
Kinderen uit grotere gezinnen zijn vaak ook socialer. Ze moeten ook wel meer rekening houden met elkaar. Gezinnen met slechts één kind hebben regelmatig een kind dat verwend is. Dat kan op materialistisch gebied zijn maar ook op aandachtsgebied.
Er valt dus op verschillende manieren te kijken naar de maatschappelijke impact van dat individualisme van heden.
En nu ga ik mij op glad ijs begeven in de volgende alinea. Voordat je tegen het plafond zit of in de pen klimt, lees dan nog even de eerste alinea terug van dit stuk. Daar staat mijn visie op mensen in het kort en dat ik het goed vind dat iedereen zichzelf mag en kan zijn.
Biologisch gezien (dus niet maatschappelijk) is uitsluiting en discriminatie van anderen een heel normaal verschijnsel en van alle tijden. Ook in de dierenwereld komt dat voor en wij zijn net als dieren ook een soort.
We zoeken over het algemeen het liefst een partner die op ons lijkt. Zijn we wit, zoeken we een wit iemand en zijn we zwart past dat waarschijnlijk beter bij ons. We zoeken een sterke partner. Geen loser, geen sukkeltje en al helemaal niet iemand met een handicap. Die sluiten we het liefste uit. De reden hiervoor is dat we van nature een sterk geslacht willen voort brengen. Dat kan alleen als we een partner kiezen die gewoon, intelligent, (vruchtbaar) en sterk is. Doen we dat niet, zal het gevolg zijn dat we als mens steeds zwakker worden. Ziekten gaan toenemen en uiteindelijk verdwijnt onze soort.
Wie nu opeens denkt dat ik rechts radicaal ben geworden en dit propageer heeft het totaal mis. Wat ik alleen poog aan te geven is dat je zowel maatschappelijk als biologisch kunt kijken naar mensen en vanuit daar gedrag kunt verklaren. Om die reden zeg ik ook dat discriminatie van alle tijden is en ook een duidelijk doel heeft: selectie. We hebben biologisch namelijk maar één doel: onze soort in stand houden. Meer niet!
Tja, gevoelig onderwerp he? Denk er eens over na.
Terug naar het maatschappelijke dan maar. Dat voelt voor iedereen vaak toch beter. We zijn namelijk ook sociale wezens. We behoren tot een groep en tegelijkertijd willen we een individu zijn. Dat wringt soms in de groep. Dat zie je overal in de maatschappij terug.
Elkaar accepteren is een eerste voorwaarde, maar laten we ook die anderEN niet vergeten. De groep. Het gezamenlijke belang wat we hebben. Hoe we ook over dingen dingen denken. Het is een complex geheel van normen en waarden, regels en wetten, individuele keuzes en hun weerslag op de anderen in de samenleving.
En soms, helaas steeds vaker slaan we daarin door. Dan worden er dingen door onze strot geduwd. Dat zal voor velen herkenbaar zijn.
Dan moeten we gedwongen allerlei standpunten innemen voor mensen die tot de minderheid behoren en lijkt het net alsof we zelf tot die minderheid behoren. Ik zie nu een heleboel lezers “ja” knikken. Achter het toetsenbord, want in het echt word je al snel een hoek ingedrukt. Mag je dingen niet zeggen of schrijven. Ik doe dat gewoon hoor. Zouden meer mensen moeten doen. Maar wel met open vizier!
En ik ga het toch schrijven … ik ben zo blij dat de meeste mensen “normaal” zijn. Een gewoon leven hebben zonder al teveel gekke dingen.
Een normaal huis, een normale baan, een normale relatie, 2 kinderen en een auto (van de zaak), heerlijk op vakantie gaan, etc.
Ik vind het zo fijn dat 90% van de mannen en vrouwen heteroseksueel zijn. Dat geeft mij een enorme partnerkeuze. 😉
2,6% van de vrouwen is Bi-seksueel en 4% van de mannen. Dat is prima. Iedereen mag zijn voorkeuren hebben.
Ik ben zo blij dat 75% van de mensen een relatie heeft. 25% is single. Of ze daarvoor nu gekozen hebben of niet doet nu niet ter zake.
Ik vind het zo fijn dat de meeste kinderen zich gewoon jongen of meisje voelen en zo ook aangesproken mogen worden. En nee, ik ga geen “beste kinderen” zeggen omdat een paar procent niet weet of hij/zij zich wel een jongen of meisje voelt.
En nogmaals: dat mag. Je mag je anders voelen en het kan soms lastig zijn als je niet in een hokje past om je thuis te voelen in deze maatschappij. Je een buitenbeentje te voelen. Maar zoals met zoveel tegenslagen in het leven mag en moet je om leren gaan hiermee. Dat moet ik in elke fase van mijn leven en dat heeft mij sterk gemaakt. Vroeger op de lagere school werd ik wel voor dikke uitgescholden. Op de middelbare school werd ik de dunste. Door chemotherapie verloor ik mijn haar en werd skinhead genoemd. Niet leuk, maar het heeft mij sterker en weerbaarder gemaakt in deze maatschappij. Nu ben ik bijna 60 en en geeft ook dat weer beperkingen in mijn leven.
Dat is niet abnormaal. Dat zijn dingen in je leven waar je mee om moet leren gaan. Waar je sterker van wordt.
Wat ik je mee wil geven vandaag in dit stuk is: focus je niet teveel op jezelf. De wereld draait niet om jou. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je je meer focust op anderen en accepteert wie jij bent en wie die ander is. Zonder te diep in te gaan op die verschillen.
Die verschillen zijn heel normaal en zo zijn “bijzondere” mensen toch weer normaal.