Trumpiaanse termen als “Fake News”, “Woke cultuur” horen we steeds vaker en het vertrouwen in traditionele media neemt steeds verder af. Ik heb al iemand zien rijden in zijn auto met een sticker achterop: “NOS is fake nieuws” en dat is slecht nieuws voor media, slecht nieuws voor serieuze journalisten en vooral slecht nieuws voor onze rechtsstaat. Steeds verder knaagt men de rechtstaat af en ik vind dat persoonlijk zeer gevaarlijk.
De media doen in de tussentijd net alsof hun neus bloed en wassen hun handen in onschuld. “De maatschappij polariseert en daar kunnen wij niks aan doen”.
Onee? De hand in eigen boezem steken misschien? Daar is men slecht in. Ik weet dat er al talloze discussies over dit onderwerp zijn gevoerd, maar de traditionele media gaan gewoon door met suggestieve berichtgeving en zelfs gewoon onwaarheden. Daarmee maak je jezelf niet alleen ongeloofwaardig maar werk je ook indirect mee aan het uiteenvallen van de rechtsstaat.
De lokale media hier in de regio Zuidplas doen ook lekker mee en nemen op goedkope wijze gewoon alles over, zonder ook maar iets te checken. Of het is overgenomen, dan wel totaal oninteressant of de “journalisten” zijn niet goed geïnformeerd. Vaak zelfs is het niet goed overgenomen.
(Ik las zelfs in een lokaal artikel over reviews mijn eigen naam terug als “Olav”. Ik heet gewoon “Olaf” hoor, maar zelfs dat blijkt lastig te zijn. Dan moet je een naam checken.) Doe je werk of doe het niet denk ik dan.
Het is ook zo makkelijk he? De politiek de schuld geven van het wantrouwen van de burger in de overheid zonder daarin je eigen rol als media mee te nemen.
Laat ik één voorbeeld nemen van vanochtend. 17-9-2023. Notabene niet eens onze lokale nieuwsvrijwilligers, maar de NOS. De betrouwbaarheid zou er af moeten stralen. Ik zet de sarcasmemodus nu weer uit.
Die schrijven als kop boven het artikel:
Dat heeft hij dus helemaal niet gezegd. Juist niet gezegd om één heel belangrijke reden: zodra hij dat namelijk zegt zal Wilders hier politiek gebruik van gaan maken en zeggen: “Ik word, samen met een miljoen kiezers, weer buiten spel gezet. Schandalig. Daar slaat een raspoliticus als Wilders natuurlijk munt uit.
Dus Pieter drukt zich uit in woorden als: “de standpunten van die partij die de rechtsstaat raken” en dat hij daar “grote moeite mee heeft.” en later in het stuk schrijft de journalist: “Omtzigt wilde niet met zoveel woorden zeggen of hij de PVV echt uitsluit, maar hij maakte dus wel duidelijk dat hij er weinig zin in heeft om met Wilders in zee te gaan.” Eigen interpretatie heren journalisten. Zet er dan nog bij “ik denk dat”, maar presenteer het niet als feiten. Complete onzin, stemmingmakerij, wellicht zelfs ophitsing. En waarom? Voor de likes. Voor het geld. Want als er op wordt geklikt levert dat geld op. Das een van de redenen waarom ik sceptisch ben t.o.v. commerciële journalistiek. Dat is een van de redenen dat je op Zuidplas.net geen adverteerders tegen komt.
Journalistiek maakt meer kapot dan je lief is. Dat is dan ook de titel boven dit stuk. Het ontbreekt totaal aan zelfreflectie binnen de traditionele journalistiek.
Is het dan zó moeilijk om de feiten weer te geven en voor de lezers de woorden goed te duiden? Het merendeel van de lezers zit hier niet op te wachten, vertrouwt het niet meer en is vertrokken naar alternatieve media waar ze wel in geloven. En dan worden de complotdenkers (nog meer) gevoed.
Naar mijn idee kun je je beter bij de feiten houden, je mening in columns geven, een duiding geven die niet doorspekt is met meningen van (veelal linkse) journalisten en het zo prikkelend maken dat mensen zelf gaan nadenken over wat ze gelezen hebben. Het AD komt nog het meeste in de buurt van hoe dat zou moeten, maar als je de Volkskrant, het NRC, de Telegraaf of de Trouw leest, lijkt het soms bijna alsof je een reclamespot van een politieke partij zit te lezen.
Laten media vooral zelf hun eigen verantwoordelijkheid hierin nemen en daar actief mee aan de slag gaan. Je kunt je macht als media ook gebruiken om de kwetsbare rechtsstaat te beschermen. Niet hun taak? Het is een ieders taak en verantwoordelijkheid om die rechtsstaat te beschermen. Als media heb je daar mijns inziens juist een extra verantwoordelijkheid in. Maar ja, die ‘likes’ he? Die kijk- en leescijfers …
Olaf Boezelijn (met een “f”)