Het is een vraag die ons vaak wordt gesteld en dat blijkt vaak lastiger dan gedacht, want er zijn een aantal aspecten die belangrijk zijn bij die keuze.
Het allerbelangrijkste is dat je jezelf goed informeert, dus praat er vooral ook over met leeftijdsgenoten en welke ervaringen zij hebben. De beste reclame voor een rijschool is immers nog steeds de positieve ervaringen van anderen.

Op jacht naar informatie kun je het beste eerst onafhankelijke informatie zoeken. Die vind je bijvoorbeeld op de website van het CBR.
Op deze site vind je de rijscholenzoeker. Eén opmerking daarbij: een slagingspercentage van 100% heb je als rijschool als je slechts 1 examen af hebt genomen de afgelopen periode en die geslaagd is. Zo kun je ook op 0 uitkomen bij een gezakt examen. Kijk dus ook over hoeveel examens per jaar het gaat. Je rijschool moet boven de 50% scoren om te behoren tot de betere categorie.
Het gemiddelde slagingspercentage in onze regio (Gouda) is net geen 48%. In Rotterdam ligt dat percentage nog lager (38%) dus kan ik je adviseren een rijschool te kiezen uit je eigen omgeving.
Via de rijschoolzoeker haal je de goed scorende rijscholen daar gewoon uit.
Pas op: er zijn diverse sites met slagingspercentages. Vertrouw deze niet! Het zijn bedrijven die rijscholen laten betalen voor deelname. Gebruik de checker van het CBR!

Maar dat is niet het enige waar je naar kijkt. Is je instructeur eigenlijk wel bevoegd en kun jij dat checken? Ja, dat kan op de bevoegdheidschecker. Je hebt alleen de naam van je instructeur nodig.
Daarna zie je voor welke categorie je instructeur bevoegd is en tot welke datum.

Dan haal je die rijscholen naar voren en ga je prijzen vergelijken. Let er daarbij op dat je altijd kijkt naar de uurprijs die jij gaat betalen. Sommige rijscholen verwerken hun prijzen in een lespakket met of zonder examen erbij en er zijn er zelf die “examengarantie” geven. Die garantie is vrijwel altijd tot maximaal 1 herexamen en betaal je dik in je lesprijs terug. Pas daar goed op!

Ook kun je kijken naar het aantal beschikbare instructeurs. Zijn er zowel mannen als vrouwen die les geven en kun je wisselen van instructeur mocht deze je niet bevallen? Wat zijn de lesvoorwaarden van de rijschool en hoe zit het met lessen die niet gereden zijn? Krijg je die terug of moet je het gehele pakket afnemen? Is er de mogelijkheid eerst een proefles te nemen?
Sommige rijscholen bieden dat als lokkertje heel goedkoop aan. En voor de rijopleiding geldt zeker: goedkoop is duurkoop.
Er zijn rijscholen die tot 10 euro minder vragen voor een rijles, maar als je daardoor meer lessen nodig hebt en vaker examen moet doen en de examengelden bij die rijschool ook nog eens hoger zijn ben je veel duurder uit. Kijk verder dan je neus lang is.

Wij hebben alvast een en ander voor je uitgezocht, dus check ze zelf ook nog even. Van alle dorpen in Zuidplas. Daarbij zijn we uitgegaan van het hoogste slagingspercentage en minimaal 30 examens per jaar. Het is de meting per 25-11-2022, dus wanneer jij ze later checkt kan er verschil in zitten. Helaas zitten er geen rijscholen in onze dorpen die aan onze criteria (meer dan 30 examens per jaar en hoger percentage dan 50%) voldoen.

De betere rijscholen in onze omgeving zijn: Rijschool Joost (Gouda) die 77% scoort, Rijschool van D&D (Gouda, maar bij deze rijschool heb je geen vaste instructeur) die 65% scoort en Rijschool Lagrouw (Waddinxveen) die 71% scoort.

Heb je vragen? Stel ze gerust via onze helpdesk! Zij wijzen je de weg!