Stress – Laat je niet gek maken

Ik hoor en zie het dagelijks om mij heen. Mensen die de hele dag roepen dat ze het zo druk hebben, nergens tijd voor hebben en proberen in de achtbaan van het leven alle ballen hoog te houden. Dat kan niet anders dan mis gaan en dat gaat het uiteindelijk ook. De vraag is niet of maar wanneer het mis gaat. Als de rek er echt uit is en het echt niet meer gaat kom je uiteindelijk thuis te zitten met een burn-out en andere psychische en lichamelijke klachten en zie er dan nog maar eens uit te komen. Zover hoeft het echter niet te komen.

Gelukkig geef je lichaam vooraf al waarschuwingen die je niet zou moeten negeren. Het begint met kleine lichamelijke klachten. Een verrekte spier, een ontsteking, maagpijn, meer hoofdpijn dan anders, vermoeidheid, of wat dan ook. Je lichaam geeft signalen en als je daar naar luistert ben je mogelijk precies op tijd, maar liever ben je ook dat stadium nog voor.
Want een burn-out kom je te boven maar nooit zonder schade. Het blijft altijd een zwakke plek en je hebt er zo weer eentje te pakken.

We gaan maar eens beginnen met een voorbeeld waarin jij jezelf zou kunnen herkennen.
Je rent de hele dag als een gek op je werk, school , vereniging of vrije tijd om het jezelf en anderen naar de zin te maken. En ja, natuurlijk ook jezelf want je vind alles zo ontzettend leuk in je leven (dat probeer je in elk geval uit te stralen) dat je niks wilt en kunt missen. Naast alle activiteiten is je sociale leven erg belangrijk en moet je natuurlijk ook je social mediakanalen in de gaten houden en mooie berichten plaatsen over hoe leuk en succesvol jij bent en hoe druk. Want als jij niet druk bent dan ben je vast iemand die de hele dag niks doet, heb je geen vrienden en feitelijk een nitwit.

Hoe je dat doet? Nou simpel. Je probeert zoveel mogelijk te doen en als dat niet lukt ga je gewoon je uren oprekken. Op je werk betekent dat een dag extra gaan werken of een uurtje overwerken. Daar worden ze op je werk immers ook blij van en van verjaardagen doe je er gewoon 2 of 3 op een avond. Wat ook helpt is een uur later naar bed en/of een uur eerder opstaan. Al die tijd dat je slaapt is zo zinloos dus gewoon wat korter slapen scheelt veel tijd. Timemanagement helpt ook.
Het positieve effect is dat de mensen om jou heen je een kei vinden. Je werkt heel hard, verdient respect en dat geeft ook jou weer een positieve vibe. Nee, jij bent goed bezig. Eind goed al goed. Toch?

En dan beginnen de klachten. Je bent regelmatig uit je humeur, je wordt lustelozer, hebt geen zin meer in dingen en lijkt aan een lange vakantie toe te zijn. Je voelt je de laatste tijd veel vermoeider dan je was, hebt vaker hoofdpijn en komt niet meer aan de leuke dingen toe die je ook graag zou willen doen zoals tijd voor jezelf. Zit je net op de bank belt er weer iemand op die zijn verhaal aan jou wil doen. Niet opnemen is geen optie want men weet dat je thuis bent. Opnemen dan maar. Of er komt opeens iemand langs. Heel gezellig hoor maar eigenlijk zat je daar niet op te wachten. Smile on en doooooor!
Je loopt steeds verder vast, voelt je in het nauw en de problemen lijken zich op te stapelen. Slapen lukt niet meer en in bed lig je zo hard te proberen om te slapen, omdat je anders helemaal stuk bent de volgende ochtend, waardoor je helemaal niet meer in slaap valt. Je kijkt elke 5 minuten naar de wekker die onverbiddelijk door tikt. Doodmoe kom je uit je bed.

Nu begint zelfs je omgeving dit in de gaten te krijgen en in plaats van het begrip dat je altijd kreeg, slaat dat om in onbegrip. Je kunt niet meer voldoen aan de eisen die de mensen uit jouw omgeving aan je stellen. De oplossing zoek je in de spaarzame tijd die je nog hebt. Misschien kan ik nog ergens iets oprekken of stoppen met mijn hobby of sport. Dat scheelt al snel weer een uurtje in de week. Maar het mag niet meer baten. Je loopt vast. Dit keer echt.
Loopt soms huilend door het huis, denkt alleen maar aan alles wat je nog moet doen en voelt de hele dag stress.
Nee, jouw leven is niet zo leuk meer nu. Eigenlijk al langer niet meer. Erover praten doe je niet. Dat maakt je voor jouw idee een zielige loser en bovendien heb je het zelf allemaal gedaan.

STOP! Voel je dat? Je krijgt het misschien al benauwd van deze voorbeelden.
We gaan er nu streep onder zetten en dan ga je hopelijk op een andere manier weer verder. Daar komt ie: de streep. 😉


Oké, beetje flauw, maar je moet nu echt die streep zelf ook gaan zetten. Streep erdoor en dan eronder en pas dan kun je weer door. Lees je mee? Misschien heb ik een aantal zinvolle tips voor je.

Vooraf: ik ga dit niet voor je oplossen. Het is jouw probleem en als ik één ding niet wil is dat het mijn probleem gaat worden. Maar niet getreurd. Ik kan je wel helpen dit op te lossen, want dat kun je met mijn tips vast en zeker.

Cliché met een waarheid als een koe: je gezondheid is het allerbelangrijkste.
Daar kom je vaak pas achter als het te laat is. Als jij niks meer kunt, kun je voor anderen al helemaal niks meer betekenen.
En gezondheid is niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je mentale. Het begint ook allemaal in je hoofd.

  • Vraag je eerst eens af voor wie je dit eigenlijk allemaal doet en of dit je gezondheid waard is.
  • Is het werkelijk de omgeving die dit allemaal van je vraagt of denk je dat alleen maar?
  • Een gedachte is geen feit. Een gedachte kun je dus veranderen.
  • Welke 5 dingen zijn in jouw leven het allerbelangrijkste naast je gezondheid? Denk aan personen en activiteiten.

Heb je bovenstaande zaken écht doordacht of er alleen maar overheen gelezen? Dan zou ik ze nogmaals gaan lezen en pas verder lezen als deze vragen voor jezelf daadwerkelijk zijn beantwoord. En ja, de vragen zijn best lastig te beantwoorden aangezien je feitelijk nu al keuzes moet maken en het woordje “keuzes” is dan weer een bruggetje naar de volgende alinea.

Het moeilijkste is: je zult dingen anders moeten gaan doen in je leven. Keuzes maken.
En daarbij is onontkoombaar dat je mensen in je omgeving gaat teleurstellen. Daar is niks aan te doen.
En dat is dan maar hun probleem 😉

Maar er is ook goed nieuws. Als jij dit kunt zullen velen van die mensen straks respect en begrip voor je hebben en misschien wel jaloers zijn op wat jij kunt en zij nog niet. Dan kun jij ze vast weer verder helpen … 😉

Aan de slag er nu mee …
Je hebt voor jezelf op een rijtje gezet welke dingen het belangrijkste voor je zijn. Dat was al lastig maar ik ga het je nog iets moeilijker maken. Welke dingen ga je (al dan niet tijdelijk) voorlopig niet meer doen?

Eerst de relatief eenvoudiger keuzes.
Je bent lid van 3 verenigingen? Als het verenigingsleven in je lijstje stond kun je er nu het beste 2 van schrappen. Kortom: alleen nog de sportschool en niet ook de voetbal en tennis. Of alleen nog hard lopen en niet meer  ook nog judo en zwemmen.
Dan je social media. Is het echt noodzakelijk om gebruik te maken van alle socials? Voldoet alleen WhatsApp ook misschien of vooruit snapchat dan ook nog. Als je die laatste ook doet moet Instagram er weer uit.
Je hebt vast veel “vrienden” en ja, daar gaan we ook in snijden want die kun je nu eenmaal niet altijd zien en jij weet heel goed welke vrienden echt voor jou van belang zijn. Dat zijn er in de regel maar een paar en zijn op één hand te tellen. De mensen die er voor jou dus écht toe doen naast je gezins- en familieleden.
Vraag je af of je wel naar al die verplichte verjaardagen toe moet. Het kost je zoveel tijd en geld.
Het is misschien moeilijk dit aan mensen uit te leggen, maar zeg gewoon eerlijk dat je tijd voor jezelf nodig hebt.

Zorg dat je zo snel mogelijk de mensen om je heen kwijt raakt die een negatieve invloed op jouw hebben en jou meer energie kosten dan ze opleveren. Die vriendin die altijd klaagt en waar je altijd naar moet luisteren en die er nooit eens is als jij iets hebt, Weg ermee. Alle negatieve mensen zoveel mogelijk lozen. Dat ruimt lekker op. Byebye!

Je telefoon stond vast altijd al op stil, maar zo niet kun je dat alsnog doen. Zet in je Whatsapp status dat je ’s avonds niet bereikbaar bent en dat men dus ook geen apjes van jou hoeft te verwachten. Geluid uit en vergeet niet je socials die je niet meer gaat gebruiken te deinstalleren op je telefoon. Dat scheelt ruimte en je telefoon wordt ook nog eens sneller.
Je telefoon leg je voor het slapen gaan beneden of zet m uit. Dat deed je al? Goed plan!

Als je deze “opruimwerkzaamheden” hebt gedaan scheelt dit al heel wat. Dan komt nu het serieuzere werk. Letterlijk.
Heb je bijbaantjes? Die kun je misschien wel opzeggen als je het geld niet perse nodig hebt of anders wat minder gaan werken. Het scheelt een hoop werk, maar het kan natuurlijk zijn dat je die inkomsten hard nodig hebt. Vraag je dan wel af waarvoor. Als het alleen is om extra en leuke dingen te kunnen doen kun je je afvragen of het wel zo noodzakelijk is.

Maar dan nu de echte baan of je schoolopleiding. Daar kun je niet zomaar in snijden en daar valt dan ook vaak niet zoveel winst te behalen. Je moet nu eenmaal naar school of het werk. Nou ja, moeten …. ook dat is een keuze.
Bij de meeste mensen staan deze zaken meestal bovenaan het lijstje.
Maar ook op het werk zelf en de school zelf kun je nog wel wat tijdwinst boeken. Moet je je werkelijk voor allerlei commissies opgeven en aan elke activiteit mee doen of kun je ook gewoon een keertje “nee” zeggen tegen activiteiten die niet perse noodzakelijk zijn.
Inmiddels heb je al heel wat tijd bespaard en goede dingen gedaan. Het is even wennen voor je omgeving. Je doet wat minder voor ze of helemaal niks meer. Daar wennen ze vanzelf aan als dat “het nieuwe normaal” wordt voor jou.

En nu? Trap nu niet in de valkuil dat je ruimte over hebt en deze dus weer lekker in kunt gaan vullen. Niet doen!
Gebruik die tijd om te ontspannen en voor “me-time”. Of dat nou wandelen is, een beetje lezen, muziek luisteren, op je bed hangen, TV kijken of wat dan ook. Alles is goed zolang het jou rust en ontspanning geeft.

Lieve lezer. Blijf focussen op de dingen die je wilt en niet op de dingen die je niet wilt of waar je bang voor bent.
Je hebt aan geklaag niks en ook niet aan negatieve gevoelens naar jezelf toe. Stop daar ook mee.
Wat wil jij en hoe kun jij dat bereiken? Dat is de belangrijkste vraag.

Heel veel succes met ontstressen en mocht je zelf nog opmerkingen, tips en/of persoonlijke ervaringen hebben die je met ons wilt delen dan kan dat natuurlijk altijd.