Ik ben al jaren bezig met het onderwerp “vrijwilliger”. Dat speelt al vanaf mijn jeugd. Dat begint vaak bij de eerste club of sportvereniging waar je lid wordt. Je wordt lid en dan verwacht men een vrijwillige inzet van jou. Dat je bijvoorbeeld eens in het jaar het clubhuis schoon komt maken of dat je een keertje bardienst draait. Deze activiteiten verschillen per vereniging, maar ik ken geen verenigingen waar niets wordt gevraagd van de leden en dat is ook niet zo vreemd. Het woord “vereniging” geeft het al aan. Je hebt samen een hobby of bezigheid en draait de vereniging samen met alle andere leden. Dat vraagt vrijwillige inzet van elk lid.
Nu wordt dat steeds lastiger, want mensen (zeggen) beperkt te zijn in hun tijd. Ze hebben immers nog zeker 3 andere verenigingen waar ze lid van zijn en daarnaast een sociaal leven, werk, een gezin en andere hobby’s. Kortom: er is feitelijk weinig tijd meer over.
“Vroeger” was men lid van 1 vereniging en kon en wilde men daar alles voor doen. Nu is zo’n vereniging vaak ‘lastig’ want er wordt iets van jou verwacht. Daar hebben steeds minder mensen zin in.
Dan trekt het volgende moment die andere vereniging ook aan jou. We willen immers alles tegelijk in ons leven en dan ook alleen de leuke dingen.
Dit kom je bij vrijwel alle verenigingen tegen. Bijna alle verenigingen draaien op zo´n 15-25 leden die de vereniging draaiende houden en dat zijn opvallend genoeg vaak de wat oudere leden die al langer lid zijn en dus een sterkere binding hebben met de vereniging.
Het blijft zeer moeilijk andere leden gemotiveerd en betrokken te houden bij de vereniging en die verenigingen ontwikkelen allemaal ’trucs’ om die leden er meer bij te betrekken en omdat dat vaak niet lukt komen er verplichtingen. Dan vind je in de reglementen dat je verplicht bent om een aantal uren voor de vereniging ‘werk’ te verrichten. Sommige verenigingen gaan nog een stapje verder. Daar heb je de mogelijkheid je vrijwillige taken ‘af te kopen’. Je betaalt dan een (flink) bedrag extra en je hoeft je nergens meer zorgen over te maken.
Stel dat iedereen dat nu zou doen. Is er dan nog wel sprake van een vereniging? Of is het dan een bedrijf geworden waar je betaalt voor de diensten die ze leveren? En zo breekt het verenigingsleven (en het vrijwilligerswerk) verder af en die trend lijkt niet te stoppen.
Zelf ben ik lid van 2 verenigingen. Een watersportvereniging en de Jeu de Boulesvereniging. Bij de eerst genoemde vereniging ben ik webmaster. Ik heb daarvoor gekozen omdat ik dan veel ’thuis’ kan doen in en op mijn eigen tijden. Anderen kiezen er weer voor een stukje onderhoud te doen aan het clubgebouw. Ik zeg altijd: “kijk nou waar je goed in bent en wat je leuk vindt en probeer daar iets in te doen”. Dan blijf je ook gemotiveerd. Verder moeten alle leden een paar keer per jaar havendienst draaien. Dat is een aardige tijdsinvestering en je kunt bij mooi weer dan ook niet zelf gaan varen met je boot. Maar het hoort er nu eenmaal bij. Ik heb op onze verenigingssite ook een stukje voor nieuwe leden geschreven. Denk er eens over na waarom je lid wilt worden van een vereniging en denk er ook over na welke aanvulling jij kunt zijn op de vereniging. Daar mag je nieuwe leden gerust op bevragen. Als jij alleen lid wilt worden omdat je een ligplaats nodig hebt voor je boot kun je ook een commerciële haven kiezen. Hoef je verder ook niets te doen. Maar ja, daar hangt wel een extra prijskaartje aan.
Van de Jeu de Boulesvereniging ben ik nog maar pas lid en nog op zoek naar wat ik persoonlijk zou kunnen bijdragen. Aangezien de leden van die vereniging veelal wat ouder zijn heb ik de indruk dat het issue van inzet van de leden daar iets minder speelt.
Een heleboel verenigingen zijn al blij met extra leden en als je die ook nog moet bevragen op hun motivatie en wat ze op voorhand voor de vereniging zouden willen doen lopen ze wellicht voortijdig weg. Daarom durven veel verenigingen daar niet naar te vragen.
Ik denk dan altijd: wat heb je aan een lid die alleen contributie betaalt? Wat levert zo iemand nu op voor een vereniging.
Je wilt toch toch veel liever enthousiaste leden die actief meewerken de vereniging verder op te bouwen.
Een vereniging is zoveel meer dan een clubje mensen met dezelfde interesse. Het is een heel sociaal gebeuren. Elk lid is deel van de maatschappij die vereniging heet.
Kortom: naast het (maatschappelijke) feit dat verenigingen steeds verder leeg lopen, denk ik dat verenigingen zelf ook nog meer kunnen doen om leden aan te trekken en vooral gemotiveerd te maken en te houden iets te doen voor hun vereniging. Want de term “samen” moet daar wat mij betreft in zitten. Of daar allerlei verplichtingen opgenomen moeten worden in reglementen of zelfs afkoopregelingen opgesteld moeten worden is de vraag. Misschien werkt een goed gesprek wel veel beter. Een gesprek waarin je kunt vragen naar de motivatie om lid te worden en of het lid al heeft bedacht waar die een aanvulling zou kunnen zijn. Dat hoeft niet af te schrikken. Das maar net hoe je zo’n gesprek voert.
Het kan juist zeer positief werken.
Verder ben ik zelf oprichter en webmaster van deze website (www.zuidplas.net) met als reden dat ik mede wil samenbinden en samenvoegen. Informatie verzamelen. Mensen met elkaar in contact wil brengen. Etc. Of dat lukt is de vraag, maar ik kan het wellicht proberen. Daarom geef ik zuidplas.net een kans. Ik verzamel informatie en tracht die overzichtelijk weer te geven zodat anderen daar gebruik van kunnen maken.
Tevens stimuleer ik het oppakken van vrijwilligerswerk, want dat levert mij vaak veel meer op dan mijn normale werk.
Naast de website ben ik ook nog taalcoach voor de bibliotheek in Zuidplas en via een stichting (Gilde) in Zoetermeer. Dat is een beperkte investering en daarnaast zit ik om de zoveel jaar bij verkiezingen op het stembureau want ook dat is vrijwilligerswerk.
Allemaal taken die niet zo heel erg veel van je vragen en zeker geen vaste dag in de week, maar wel veel plezier en motivatie geven.
Ook een aantal kleine taken kunnen al zoveel bijdragen aan je leefomgeving. Dat kan iedereen doen.
En ja, ik ben ook fulltime ondernemer! Dat is dus geen excuus om niets te hoeven of te kunnen doen.
Nu schreef ik aan het begin van dit stuk dat het vaak de veelal oudere leden zijn en die ook langer lid zijn die zich meer betrokken voelen bij de vereniging en meer bereid zijn dingen te doen. Toch is dan niet helemaal waar. Ik zou jongeren hiermee tekort doen. Als ik kijk naar DE vereniging die nog echt een wezenlijke vereniging is (Scouting!) dan zie ik veel meer gemotiveerde jongeren aan het werk. Scouting is nu ook zo’n typische vereniging waar die bindingen vaak heel groot zijn door hoe de vereniging is opgezet en het ‘samen doen´ heel erg centraal staat.
Ik merk dan ook op dat scoutingverenigingen vaak hun leden lang hebben. Soms vanaf zeer jonge leeftijd tot boven de 20. Scouting is in die zin echt een voorbeeld.
Verder spelen influencers op Youtube een steeds grotere rol. We zagen dat onlangs bij schaken wat binnen enkele maanden zeer populair werd onder jongeren. Niet alleen via hun mobiel, maar ook verenigingen kregen opeens veel nieuwe leden erbij. Influencers kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan de inzet van jongeren op allerlei vlakken en daar kan veel meer gebruik van worden gemaakt.
Zodra er straks een influencer gaat Jeu de Boulen, is het geen tijdverdrijf meer voor ouderen, maar een sport voor jongeren.
Zodra er straks een influencer het vrijwilligerswerk gaat promoten, kan het niet anders dan dat velen gaan volgen.
Wat we nodig hebben is een influwilliger. Het zou mooi zijn als een bekende Youtuber zich daar voor in wilde zetten.
Tot die tijd moeten we allemaal proberen een influwilliger te zijn en anderen aan te zetten een kleine vrijwillige taak te doen voor de maatschappij. Iedereen kan dat. Iedereen heeft daar tijd voor over. Doe het gewoon en kijk hoeveel het je oplevert.
Voor je eigen gevoel en je wezenlijke bijdrage aan anderen! GO FOR IT!