In het vorige bericht blikken we met het jaaroverzicht van Gouwe IJssel terug op het jaar 2022, maar voor velen was dit niet het beste jaar ooit op z’n zachts gezegd en vooruit kijken naar 2023 is  wellicht een mooie gedachte. Niet te lang meer stil blijven staan bij 2022 helpt om positieve gedachten te stimuleren. Nu kun je natuurlijk ook somber kijken naar 2023, maar aangezien 2022 al genoeg dieptepunten heeft kijken we liever positief vooruit naar 2023 en we maken dat heel persoonlijk.

Denk eens na … welke doelen wil jij in 2023 voor jezelf bereiken?

Zijn het de bekende zaken als gezonder gaan leven, stoppen met roken en eindelijk die klus afmaken waar jij al maanden of zelfs jaren tegen aan hikt? Wil je veranderingen in de werksfeer of ga je het financieel nu eens helemaal anders aanpakken? En je relaties? Ben je daar tevreden over of denk je aan structurele veranderingen?
Natuurlijk kun je het ook kleiner houden. Proberen net iets meer op het milieu te letten dan dat je deed. Het afval nu echt te gaan scheiden en proberen wat minder nieuwe dingen te kopen en vaker defecte goederen te repareren. Of een nieuwe hobby starten.

2022 was zo’n heftig jaar en ook een jaar met heel veel veranderingen. Op politiek vlak, maar ook op maatschappelijk vlak. We zitten in een transitie naar een nieuwe tijd en dat gaat harder dan ooit. Verhoudingen tussen landen wijzigen sneller dan verwacht en de energietransitie gaat mede door deze ontwikkelingen harder dan ooit. We zijn dit jaar anders aan gaan kijken tegen hoe we met elkaar om zouden moeten gaan. De Koning zei daar ook dingen over in zijn indrukwekkende kersttoespraak. Hoe jij ook aan kijkt tegen alles rond het thema “grensoverschrijdend gedrag” of “rascisme”, het is wel duidelijk dat al deze thema’s, te maken hebben met het gedrag van mensen en we zoeken dan ook naarstig naar hoe we dat moeten doen. Een ding is voor mij althans duidelijk. We moeten het samen doen en jij bent een schakel in de hele keten.

Als jij in jouw directe leefomgeving de wereld een klein stukje mooier kunt maken word je daar niet alleen zelf blijer van maar ook je omgeving.

Grote maatschappelijke problemen kun je zelf niet oplossen, maar je kunt je problemen in je directe omgeving wel oplossen door problemen in kleine stukjes te hakken en te zien als uitdagingen. Stel daarbij vooral je doelen niet te hoog. Om een klein en makkelijk voorbeeld te geven op persoonlijk vlak.
Als jij 20 kilo af wilt slanken en je haalt de 10 kilo heb je voor jezelf gefaald. Als jij jezelf 5 kilo ten doel stelt en je haalt nog steeds de 10 heb je het top gedaan. De 10 kilo blijft de 10 kilo maar voel je het verschil? Dat voelt veel positiever en dat gevoel kun je bij jezelf opwekken.

Stel je doelen niet te hoog en zorg dat ze bereikbaar zijn. Wees blij met elke positieve stap die je maakt.

We leven ook in een tijd waarin velen te maken hebben met stress. Ik schreef daar afgelopen jaar op deze website ook al iets over in het stuk over stress. Dat ontstaat vaak als we veel te veel willen in een te korte tijd en als we teveel met ons zelf bezig zijn. Door je meer te richten op anderen kan dat een positieve invloed hebben op je energie.

Deze website is door mij opgezet omdat ik zelf ook mijn steentje bij wilde dragen aan deze samenleving. Mensen proberen te verbinden. Een website als deze maar ook ander vrijwilligerswerk kan daaraan bijdragen. Ga eens langs bij de bibliotheek in jouw gemeente of meld je aan bij Stichting ZO! en kijk wat jij kunt doen aan vrijwilligerswerk. Dat hoeft maar een uurtje per week te zijn en dat uurtje kan je zoveel mooie nieuwe wegen opleveren. Wegen die je misschien nog niet hebt gezien of ontdekt. Wegen die jouw 2023 een stukje mooier gaan maken.
Niet alleen voor jezelf. Niet alleen voor hen voor wie je dat doet, maar samen.

Ik wens iedereen een goed, fijn, veilig en gezond 2023 toe!

Olaf Boezelijn
(initiatiefnemer ZUIDPLAS.net)