als onafhankelijk voorzitter van het CRO Rotterdam. Dat schrijft Weber aan minister Harbers. Hij laat weten dat hij niet langer onafhankelijk voorzitter kan blijven mede “omdat dit kan botsen met zijn hoofdtaak van de gemeente Zuidplas.”
Wij waren verbaasd toen wij het bericht lazen op Gouwe IJssel Nieuws. Want hoe kun je überhaupt “onafhankelijk voorzitter” zijn als je ook burgemeester bent van de gemeente die directe belangen heeft met betrekking tot die luchthaven. Dat kan dus helemaal niet.

De CRO staat voor Commissie Regionaal Overleg (CRO) luchthaven Rotterdam en heeft tot taak om door overleg van diverse betrokkenen een gebruik van de luchthaven te bevorderen dat zoveel mogelijk recht doet aan de belangen van diezelfde betrokkenen. De CRO heeft een onafhankelijke rol en doet er veel aan om deze onafhankelijkheid te bewaken. Weber was per 1 oktober 2021 aangetreden en heeft nu dus per direct ontslag genomen. De afgelopen tijd was er veel te doen rond de luchthaven met de participatie van het luchthavenbesluit. De gemeente Zuidplas neemt niet direct deel aan de CRO ook al is die wens daar.

Weber vreest dat zijn rol als onafhankelijk voorzitter gaat botsen met zijn burgemeesterschap van de gemeente Zuidplas: “Al met al neemt het risico toe dat mijn neutrale rol als voorzitter publiekelijk ter discussie wordt gesteld en daarmee kan botsen met mijn hoofdfunctie. De kans op zo’n botsing lijkt groter dan we bij mijn benoeming hadden voorzien. Het mag duidelijk zijn dat mijn hoofdfunctie te alle tijde voor dient te gaan en ook voorkomen moet worden dat u hierop aangesproken wordt. Dit alles afwegende ben ik tot de conclusie gekomen dat het beter is dat ik mijn rol als voorzitter per direct opgeef“.
Inderdaad is die vrees denken wij terecht, maar dit lijkt mij ook volstrekt logisch. Dit roept ook de vraag op waarom hij er ooit aan begonnen is.
Positief is dat Han Weber zich nu weer geheel kan richten op alle vraagstukken die in onze gemeente spelen met betrekking tot o.a. woningnood, veiligheid, asielbeleid en (vliegtuig)overlast. 😉