Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937 oktober Vaderdag gevierd. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Bron: Wikipedia


In verschillende landen wordt Vaderdag niet op de derde zondag van juni gevierd. België viert het bijvoorbeeld op de tweede zondag van juni. Andere landen bekijken het vanuit religieus opzicht. In Duitsland en Zwitserland viert men Vaderdag namelijk op Hemelvaart. Op deze dag ging Jezus naar de hemel, terug naar zijn Vader. Ook wordt vaak de feestdag van Sint Jozef als Vaderdag gepakt. Sint Jozef was namelijk de voedstervader van Jezus. Landen die deze dag pakken vieren Vaderdag op 19 maart. De vader krijgt op Vaderdag vaak een ontbijt op bed van zijn kinderen. Daarnaast krijgt de vader echte mannencadeaus. Dagen voor Vaderdag worden er door bedrijven al verschillende producten onder de aandacht gebracht door middel van commercials. Het gaat dan vaak om cadeaus zoals scheerapparatuur, elektronica of mannenparfum.