Het Gouwe IJsselnieuws publiceerde 16 september een item over Veilig Verkeer die een MONO actie uit voerde gisteren.

Kent u MONO trouwens? Nee? Dat klopt. Dat is de totaal mislukte campagne van de overheid die nooit goed van de grond is gekomen. En dat is jammer, want het gaat over een serieus onderwerp. Het niet vast mogen houden, tijdens het rijden (voor het rode verkeerslicht mag u dus gerust even de apjes checken hoor) van een electronisch apparaat. In de meeste gevallen zal dat de mobiele telefoon zijn.

Gouwe IJsselnieuws schrijft daarbij, ik citeer: “Veilig Verkeer Nederland heeft daarom de MONO campagne gestart maar mag bij deze controles geen boetes uitschrijven.
Ik heb ook nog nooit gehoord dat Veilig Verkeer boetes uit mag schrijven. Ik vind dat die hele organisatie te wensen over laat in standpunten en acties en dat is al jaren zo, maar dit terzijde. We zullen maar zeggen; een goed bedoelde actie van Veilig Verkeer.

Iedereen weet inmiddels dat hij of zij niet mag bellen achter het stuur tijdens het rijden, dus die bewustwording is helemaal niet meer nodig. We zien hetzelfde bij tal van andere verkeersovertredingen. De mensen weten het echt wel, maar de organisaties verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid  proberen met voorlichting om conflict met de overtreder te vermijden. Ergerlijk. Oud Hoofdofficier Spee zei het nog eens duidelijk: zolang de pakkans niet omhoog gaat, verandert er werkelijk niets en zo is het ook. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen denkt daar net zo over. Zinloos als je de pakkans niet vergroot.

De veelal jongeren (op de foto uit Gouwe IJsselnieuws staan ook nog eens 2 ouderen die vast geen mobiel vast hielden) die allang hadden gespot dat er controles waren en hun mobiel in hun zak hadden gestopt, konden een gratis MONO sleutelhanger krijgen van Veilig Verkeer om vervolgens 100 meter verder weer lekker verder te appen.
Volkomen zinloos.

Zet de gemeentelijke handhavers eens op de schoolroutes en laten ze bekeuringen uitschrijven aan overtreders. Dat helpt echt veel beter.

Maar goed. Over deze actie van Veilig Verkeer en het stuk uit Gouwe IJssel is genoeg gezegd denk ik.

Olaf Boezelijn
(Beheerder Zuidplas.net / rij-instructeur)