Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Maar waarvoor kiezen we eigenlijk en wie moeten we kiezen?
We hopen enig licht te doen schijnen op deze vragen en je wegwijs te maken naar 15 maart zodat je 15 maart bewust kunt kiezen.
Zuidplas.net geeft nog veel informatie over de verkiezingen op de daarvoor bestemde pagina’s. Hieronder een beknopte samenvatting.

Op 15 maart kiezen we allereerst voor de Provinciale Staten. Er doen daaraan 20 partijen mee. Je kunt deze allemaal aanklikken voor meer informatie, maar natuurlijk is elk partijprogramma wel een reclameboodschap van die partij. En bijna elke partij heeft heeft vast wel punten waar jij het mee eens bent. Dan wordt het dus moeilijker.

De Provincie heeft voor jou een mooie site gemaakt met informatie om je keuze goed te kunnen maken. Zo kun je daar bijvoorbeeld gebruik maken van de stemhulp.
Je krijgt een aantal vragen die je mag beantwoorden en daarna komt er een stemadvies uit op basis van jouw antwoorden. Misschien helpt je dat bij je keuze.
Let op: misschien denk je: “Niet zo interessant die Provincie” maar buiten het feit dat de Provincie belangrijke taken heeft die jouw belangen direct kunnen raken, kiezen de leden van de Provinciale Staten samen met de leden van de kiescolleges de Eerste Kamer en dat zijn de mensen die kort gezegd wetten erdoor heen krijgen of tegen kunnen houden.

Maar we mogen toch 2x kiezen?

Dat klopt. We mogen ook stemmen voor de Waterschappen. Tenminste … ik wel en jij misschien ook wel. Dat hangt er vanaf.
Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en minstens 44 dagen voor deze verkiezingen wonen in een van deze Waterschappen.
Gelukkig hoef je daar zelf niet allemaal aan te denken. Krijg je een stempas dan mag je gewoon stemmen. Zo makkelijk is dat.
En nee, je hoeft daarvoor niet de Nederlandse Nationaliteit te hebben. Neem wel je stempas en geldig legitimatiebewijs (niet langer dan 5 jaar verlopen) mee als je gaat stemmen.

Voor de Provinciale Staten ligt dat iets anders. Ook daar moet je minimaal 18 jaar oud voor zijn en WEL de Nederlandse Nationaliteit hebben.
Het kan dus zijn dat je maar 1 stempas krijgt, maar velen zullen er 2 krijgen.

Op 15 maart kiezen we dus ook voor de Waterschappen. Via de website van Rijnlandnet kun je daar meer over lezen.

Daaraan doen 13 partijen mee.
Water Natuurlijk, CDA, VVD, PvdA, 50PLUS, SGP-ChristenUnie, Ons-Platteland, AWP voor water, klimaat en natuur,
BBB, Partij voor de Dieren, JA21, GOUD en BVNL.

En ja, ook hiervoor hebben we een stemhulp.

Mocht je dit allemaal te ingewikkeld vinden en informatie speciaal voor jou willen hebben, dan kan dat.
Mail ons dan en wij zorgen ervoor dat jij een goede keuze kunt maken door gericht de informatie te zenden die jij wilt hebben.
En nee, we geven GEEN STEMADVIES!

De stempas valt uiterlijk 1 maart bij je in de brievenbus.